HAMPA

پسماند شمع

با پسماند شمع چه کنیم؟

شمع یکی از قدیمی‌ترین منابع نور مورد استفاده بشر است. اولین بار فینیقی ‌ها شمع را ساختند و تا قبل از کشف الکتریسیته و لامپ‌های الکتریکی، از آن برای روشنایی در شب‌های تاریک استفاده می کردند. انسان با اختراع شمع تأثیر مهمی در تاریخ گذاشت.  بسیاری مواقع جزء کالاهای ضروری محسوب و در متون ادبی، عرفانی و علمی بارها به آن اشاره شده است.

در ابتدا شمع‌ها را از فیتیله (ریسمان) و موم می‌ساختند اما پس از مدتی به جای موم از روغن نهنگ و پارافین در تولید آن استفاده شد و هنوز هم پارافین اصلی‌ترین ماده تشکیل دهنده شمع‌هاست می‌باشد.

با این‌که امروزه لامپ‌های الکتریکی تأمین کننده روشنایی مورد نیاز ما در شب هستند تولید شمع در جهان افزایش یافته و این به دلیل کاربردهای آن است. از شمع‌ها در مراسم مذهبی و آیینی، تولد، تشریفات و همینطور تزیین منازل و دکوراسیون استفاده می‌شود.

شمع‌ها را بر اساس کاربردشان دسته‌بندی و نامگذاری کرده‌اند اما در حالت کلی میتوان آن‌ها را به دو دسته شمع‌های طبیعی و مصنوعی تقسیم نمود.

شمع های طبیعی از موم زنبور عسل یا موم های گیاهی مثل سویا، نخل و... تهیه میشوند و شمع های مصنوعی از پارافین.

پیداست، پارافین یک ماده  مواد نفتی و سمی است که برای کارایی بهتر به عنوان موم شمع با دیگر مواد شیمیایی نیز ترکیب می‌شود تا به کارایی شمع‌های طبیعی نزدیک شود که همین موضوع اوضاع را بدتر نیز می‌کند. به طور مثال برای اینکه شمع‌های پارافینی مدت زمان بالاتری بسوزند و سریع تمام نشوند به آنها مواد شیمیایی متعددی اضافه می‌شود تا کارایی آنها شبیه شمع‌های طبیعی شود.

سوزاندن شمع های پارافینی باعث آزاد شدن ترکیبات آلی و ذرات معلق فراوانی می‌شود که مضرات فراوانی دارد.

وقتی بعد از اتمام مراسم و خاموش‌کردن شمع‌ها بقایای آن روی دستمان میماند و بسیاری از ما نمیدانیم دقیقا باید با آنها چه کنیم. ممکن است اولین جوابی که برای این سوال به ذهنمان برسد این باشد که  باید آن‌ها را در سطل آشغال انداخت. یا در بهترین حالت آن‌ها را در جایی که خرت و پرت‌های بدرد نخور را نگه میداریم بیندازیم تا شاید روزی دیگر برایشان فکری کنیم.

باید گفت متوسط زمان سوختن یک شمع ۶ ساعت است اما این شمع و بقایای آن تا هزار سال در محل دفن زباله‌ها باقی می‌مانند.

با فرض بازیافت این محصول، پارافین که عنصر کلیدی در ساخت  بسیاری از شمع‌هاست، یک محصول جانبی از مشتقات نفت است، پس افزایش تقاضا برای این محصول، منجر به استفاده از منابع انرژی غیرقابل تجدید می‌شود و سوختن آنها می‌تواند گازهای گلخانه‌ای تولید کند.

راهکار پیشنهادی برای تولید نکردن پسماند شمع چیست؟

✓جایگزین کردن شمع های طبیعی و مومی به جای شمع های پارافینی

✓بازیافت شمع های کهنه و مستعمل

 در چند مرحله ساده می‌توانید از شمع‌های قدیمی و شکسته و گود رفته خود شمع‌های جدید بسازیم. ساختن شمع‌های جدید از شمع‌های قدیمی، صرفه‌جویی زیادی در هزینه‌ها را به همراه دارد، زیرا می‌توانید به جای خرید همه مواد جدید، از موادی که از قبل در خانه دارید، مانند شمع‌های قدیمی و ظروف یا لوازم قدیمی که حتی برخی از آن‌ها دیگر کاربردی ندارد نیز استفاده کنید.

 شما همچنین می‌توانید با استفاده مجدد موم قدیمی شمع و اجتناب از انداختن آن در سطل زباله، به سبزتر شدن زمین کمک کنید. قبل از شروع بازیافت شمع‌های قدیمی خود، باید مطمئن شوید که چند ماده و وسیله مهم از جمله مقدار کافی موم یا قطعات شمع قدیمی و یک دستگاه ذوب برای ذوب موم در دسترس دارید. یک دیگ دوتایی یا دو تابه قدیمی که می‌توان آن‌ها را به یک دیگ دوتایی تبدیل کرد، دستگاه‌های ذوب مورد علاقه بسیاری از شمع‌سازان هستند. علاوه بر این، به فتیله های از پیش موم شده نیاز دارید که در اکثر فروشگاه‌های صنایع دستی و سرگرمی موجود است.

پسماندها حاصل استفاده از مجموعه وسیعی از اقلام مصرفی ما انسانها هستند که برای عدم تولید، کاهش و مدیریت بهینه و  آنها نیاز به آگاهی، شناخت تک تک آنها به صورت تخصصی است.پسماندهایی که که خیلی به چشم نمی آیند اما مخرب تلقی میشوند و آثار آنها تا سالهای متمادی بر محیط زیست برجا میماند.شمع ها میتواند طبیعی باشد و بسوزد و هیچ اثری جز نور از خود برجا نگذارد و یا با درایت و عامل بودن وارد چرخه پسماندشدن نشود.

بیایید هر روز کمک کنیم تا پسماندی ولو یک شمع گودرفته، پسنماند شود.